Restoran Atıkları Mama Ve Gübre Oluyor
Araştırmalar her yıl dünyada 1.5 milyar, Türkiye'de ise 19.1 milyon ton gıdanın israf edildiğini gösteriyor. Bir gıda atık döngüsü projesi olan Sorumlu Restoran Hareketi ile gıda atıkları komposta gönderilerek gübre ve mamaya dönüştürülüyor. Böylelikle yerel üretimler destekleniyor, hayvan barınakları ya da sokaktaki canlar da mamaya kavuşuyor
Yeme içme sektöründe ve otelcilikte M maalesef israf büyük. Restoranlarda tabakta bırakılan yemeklerle aç insanlar da hayvanlar da doyar! İnanın abartmıyorum. Bu konuda yapılan tüm araştırmalar da bunu gösteriyor. 3-4 gün restoranları gezip geri dönen gıdalara baktığınızda israfın ne derecede büyük olduğunu görürsünüz.
Sürdürülebilir Yaşam gazetemizi yakından takip edenler hatırlayacaktır. Geçen sayılarda Fazla Gıda'nın kurucusu Olcay Silahlı en çok "her şey dahil" sistemindeki otellerde israfın olduğunu hatta en çok balık ürünlerinin çöpe gittiğini anlatmıştı. Restoranlarda da etin, tavuğun yanında gelen garnitürlerin çoğu da çöp olanlardan.
Akkomarka Restoran Topluluğu'nun ve Akkol Catering Grubu'nun öncü ismi Ali Akkaş ile geçen yıl sohbet ettiğimizde Köşebaşı Restoranlarında atıkları azaltmak için seferber olduklarını, artık kebap servis ederken yanında garnitürü isteğe bağlı koyduklarını ve tüm personellerine de eğitim verdiklerini anlatmıştı.
İşte şimdilerde Akkomarka Restoran Topluluğu ve Akkol Catering Grubu tüm restoranlarını kapsayan bir çalışma başlattı. Üstelik bunun için de bir kompost yatırımı yaptı. Grup restoranlarından çıkan tüm atıkları toplayıp ayrıştırıyor ve bir kısmıyla gübre bir kısmıyla da sokak hayvanlarına mama yapıyor.
Bu çalışmalarını da tüm sektöre yaymak
Projenin tanıtımına Akkomarka Restoran Topluluğu Onursal Başkanı Ali Akkaş, Akkomarka Restoran Grubu ve Akkol Catering Grubu yönetim kurulu üyeleri Volkan Akkaş ve Okan Akkaş, sanatçı ve hayvansever P erihan Savaş ile HAYTAP Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat katıldı.
için "Sorumlu Restoran Hareketi"ni başlattılar.
Başlattıkları işin özü "Gıda Atık Döngüsü" projesi. Grubun çatısı altındaki tüm resto2023 yılında Türkiye'de kişi başı 213 kilogram gıda israfı oldu. Bu, son iki yılda yüzde Jo arttı. Tüketimin bu kadar çok olduğu bir dünyada israfa artık dur dememiz gerekiyor
fanlardaki gıda atıkları komposta gönderilerek, gübre ve mamaya dönüştürülüyor. Gübreler, yerel üreticilerin desteklenmesini sağlarken, mamalar hayvan barınaklarındaki ve sokaktaki canları besliyor.
Ayrıca restoranlarda misafirlere ücretsiz dağıtılıyor. Grup bu işin duyurusunu yola çıktıkları ilk adres olan Köşebaşı Restoran'da gerçekleştirdi.
Akkol Catering Grubu CEO'su Serkan Tüfek, bu toplantıda yaptıkları çalışmaları, "Bu işi çok önemsiyoruz. Sürdürülebilir bir hayat için tasarruflu ve verimli bir hayata geçmeliyiz. Biz sektörümüzde bu işi nasıl yaparız diye uzun zamandır çalışıyoruz. Dört yıllık süreçte 50 milyon TL'nin üzerinde yatırım yaptık. Bu daha da büyüyecek. Oluşuma dahil olmak isteyen firmalara eğitim vereceğiz, ürünü ayrıştırmayı öğreteceğiz. Sonra o atıkları komposta yollayarak mama ya da gübreye dönüştürecek ve misafirlerine ücretsiz dağıtması için ürünleri restoranlara geri yollayacağız. Bizler, geleceğimizi güvenli hale getirmek için çalışıyoruz ve bunun için de tüm restoranlardan destek istiyoruz" sözleriyle anlattı.
israf artıyor
Sorumlu Restoran Hareketi'ni büyütmeyi hedeflediklerini belirten Akkol Catering Grubu CQO'su Elif Üngör de, "2023 yılında Türkiye'de kişi başı 213 kilogram gıda israfı oldu. Bu, son iki
yılda yüzde 40 arttı. Tüketimin bu kadar çok olduğu bir dünyada israfa artık dur dememiz gerekiyor. O yüzden Gıda Atık Döngüsü'nü bütün restoranlara gönüllü olarak anlatmaya, onları da buna dahil etmeye çok hevesliyiz" dedi. •
Üretilen mamalar HAYTAP'a gidecek
HAYTAP'la yeni yapılan işbirliği hayvan barınaklarına mama desteğiyle ayda 2 bin minik dostun beslenmesine katkı sağlayacak
orumlu Restoran Hareketi çatısı altında grubun Köşebaşı, Ken Sushi, Yaıno Sushi, Snob Street Food, Ali Ocakbaşı, Perihan Meyhane, Ristorante Umberto, Akkol Catering, Geleneksel Lezzetler Durağı, Allday Artisan Catering, Deli Toastry, Deli Kitchen ve Safderun markaları var. Bu restoranlardaki atıklar ayrıştırılarak toplanıyor. Gıda atık toplama aracıyla kompost tesisine yollanıyor. Burada atıklar gübre ve evcil hayvan mamasına dönüştürülürken, bunlar restoranlarda misafirlere ücretsiz dağıtılıyor. Ayrıca üretilen mamalar HAYTAPTa yeni yapılan işbirliği ile hayvan barınaklarına mama desteği sağlayarak, ayda 2 bin minik dostun beslenmesine katkı sağlayacak.
Gübreler kadın çiftçilere
Gübreler ise, Sorumlu Restoran Hareketi'nin sürdürülebilirlik stratejileri arasında önemli yeri olan yerel üreticilerin desteklenmesi hedefi kapsamında İstanbul'daki çiftçilerle paylaşılıyor.
israf yüzde 35 azaltıldı
1 Sorumlu Restoran Hareketi'nin hayata geçirdiği "Gıda Atık Döngüsü" projesinin ilk ayağı "Kaynağında Azalt" prensibiyle satın alma ve üretim aşamalarında gıda atığını azaltmak için personele önleyici eğitimler verildi.
Akademisyenler tarafından binden fazla çalışan sürdürülebilirlik ve gıda israfı konusunda eğitildi.
Ayrıca yapılan ölçümleme çalışmasıyla misafirden dönen en yoğun atığı oluşturan garnitürlerin, tercihe göre servis edilmesiyle bu atıklardan oluşan gıda israfı yüzde 35 oranında kaynağında azaltıldı.
"Yeniden Tüketime Teşvik Et" prensibiyle sofrada oluşan atığın önlenmesi amacıyla müşteriler, yeniden tüketime teşvik edilmeye çalışılıyor ve sofrada kalan yiyeceklerinin paketlenmesi öneriliyor. Gıda Atık Döngüsü'nün son adımı otan "Geri Dönüşümü Sağla" süreciyle de katan gıda atıkları, Sorumlu Restoran Hareketi'nin
kompost tesisinde gübre ve hayvan mamasına dönüştürülerek, harekete katılan tüm restoran ve işletmelerde misafirlere ücretsiz olarak dağıtılıyor.Barınaklara ulaştırılan tüm mamaların laboratuvar testleri ve besin analizleri de yapılıyor.
Kaynak;